Descoberta el 1999, el jaciment arqueològic de la domus romana de l'heura, està sent objecte de les seves posades en valor perquè sigui visible al públic. Aquest habitatge de temps d'August localitzat en els baixos d'un edifici de dalt de la vila, a tocar de la domus dels Dofins.
Aquesta casa romana compta amb una extensió de 500m2 i te diverses estances decorades amb mosaics a més d'una habitació amb dipòsits per a la elaboració de vi.
El nom d’aquesta domus prové de la decoració d'un mosaic amb motius vegetals, trobat en una de les habitacions que porten a l’atri. La instal·lació compta amb una passarel·la de vidre que permet observar tot el jaciment arqueològic tot passejant i admirant aquesta casa de fa 2000 anys.
EL MENJADOR:
A les cases romanes, en general, hi havia una sala preparada per menjar, on hi havia diferents llits on els romans menjaven ajaguts. Aquest costum de menjar recolzats en un llit ve de l’antiga Grècia, igual que triclinium (menjador). Tot i que és el lloc oficialment per menjar, també hi havia moltes altres sales que es convertien en menjadors provisionals.
Acostumava a ser una sala molt concorreguda; també era molt important la seva higiene i la bona olor per donar una bona impressió als convidats.
EL BANQUET:
Comencem amb els banquets patricis. Els romans s'alimentaven 5 o 6 vegades al dia, igual que nosaltres, tot i que per a ells la part més important del menjar era l'hora del sopar.
Els sopars es feien sobre les 21h del vespre i alguns banquets començaven a partir de les 17h de la tarda, però quan menjaven i es sentien plens vomitaven per menjar més.
ELS DORMITORIS:
El dormitori era el lloc més personal i privat de la casa, on només hi entraven les persones amb un vincle més estret i íntim. Moltes vegades en els mateixos dormitoris es duien a terme accions com el tocador i neteja personal.
Per altra banda hi havia una diferència amb els esclaus. Per a la població més pobre i humil no hi havia gaire comoditat en els llits, ja que en general consistien en palla o herba que aïllava una mica el terra, i donava una vaga sensació de comoditat.
ELS BANYS I HIGIENE:
Només les cases més benestants poden gaudir de la privacitat que ofereix tenir un bany propi a casa, la resta de la població havia d´anar a les termes públics.
En general, el grau d'higiene d'una societat esta relacionat amb el grau de cultura, això vol dir que com més higiene té una societat mes cultura té.
Però no totes les cases eren igual a les domus. Hi havia més higiene que en les insulae i les tabernae porque no tenien i no acostumava a tenir unes letrines pròpies.
La casa romana va evolucionar de la cabana rústega circular fins la domus ubicades a la ciutat. Aquesta serà de planta rectangular, disposada al voltant d’un pati central (atrium). Tres foren els tipus d’habitatges dels romans: la domus o casa unifamiliar de família benestant, l’insula o blocs de pisos modestos, sorollosos, incòmodes, exposats a incendis i ensorraments, on vivien diverses famílies humils i la villa o casa de camp amb dues parts ben diferenciades: la villa urbana o residència del senyor i la seva família i la villa rustica o granja dedicada als treballs del camp i les dependències dels treballadors.

María Oliver GES 1 Matí CFA Manuel Fernández
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada